Wat heeft een gaskachel te bieden ten opzichte van een houtkachel en een elektrische kachel?

Post date:

Author:

Category:

Veel kachels gebruiken aardgas om warmte te leveren. Maar wat is een gaskachel en wat is het verschil met een houtkachel en een elektrische kachel? In dit artikel leggen we het graag haarfijn voor je uit.

Wat is een gaskachel?

Een gaskachel ziet eruit als een elektrische kachel en maakt gebruik van aardgas om jouw woning te verwarmen. Dit is met name in de koude wintermaanden zeer belangrijk.  De buitenkant is vaak gemaakt van van metaal. Er zijn echter enkele interne onderdelen, zoals thermostaten, die van kunststof zijn gemaakt. De binnenkant bevat het eigenlijke fornuis.

Wat is het verschil met een houtkachel?

Een gaskachel is ook anders dan een houtkachel. Zoals de naam al zegt maakt het gebruik van gas in plaats van hout.  Aardgas is eigenlijk een gasvormige vorm van gas. Gas heeft een hoog kookpunt en een hoge dampdruk. Dit type verwarming heeft een zeer hoog rendement en kan vaak veel meer warmte leveren dan een elektrische kachel.  

Kraan en waakvlam

Zoals bij elk elektrisch apparaat, heeft een elektrisch fornuis een uitschakelaar nodig om het uit te schakelen. Bij een gasfornuis is de uitschakelaar de kraan. Daarnaast is er sprake van een waakvlam. Dit is een elektrische vonk die de gasvlam doet ontbranden. Dit is iets dat uniek is voor gaskachels.

Gasvlam en elektrische vlam

Een gasvlam is veel heter dan de elektrische vlam. De gassen zijn heet genoeg om te ontbranden en het metaal is heet genoeg om vlam te vatten.  Je kunt het gas uitschakelen als u het fornuis niet gebruikt. Met een elektrisch fornuis kunt u dit niet doen. De meeste gaskachels verbruiken slechts ongeveer 20 procent van de energie die een elektrisch fornuis verbruikt. Dit type apparaat wordt geothermische verwarming of gas- of hydronische verwarming genoemd. Het kan ongeveer 20 keer meer energie verbruiken dan een elektrisch fornuis.

Geothermische verwarming

Geothermische verwarming maakt gebruik van een verwarmingsspiraal in de grond die wordt verwarmd door de grond of het water. Deze spiraal zorgt voor een zeer constante temperatuur.Het gebruik van een geothermisch verwarmingssysteem voor jouw woning brengt veel voordelen met zich mee. Het systeem is milieuvriendelijk. Zo vermindert het jouw ecologische voetafdruk aanzienlijk. Bovendien kan het de luchtkwaliteit in jouw huis verbeteren, en ook dat geeft een fijn gevoel.

Plan zorgvuldig en neem de tijd

Het geothermische verwarmingssysteem is niet voor iedereen weggelegd. Het vereist namelijk een zorgvuldige planning en veel onderzoek. Ben je geïnteresseerd in dit systeem? Doe dan onderzoek naar hoeveel je wilt uitgeven en hoeveel werk he wilt doen. Hoe meer moeite je voor doet, hoe meer je uit de gaskachel kunt halen.

VOLG ONS

632VolgersVolg

LAATSTE NIEUWS

Thuiswerken in stijl: het belang van een goede werkplek

0
Je eigen plek hebben om te werken, waar je ongestoord en comfortabel aan de slag kunt, is cruciaal voor je productiviteit. Niet alleen moet...

De groeiende trend van tuinkantoren

0
Steeds meer mensen ontdekken de voordelen van een kantoor in de eigen tuin. Zeker nu thuiswerken voor velen de nieuwe norm is, biedt een...

Van start-up naar scale-up: groei versnellen

0
Als je een eigen onderneming hebt, weet je hoe belangrijk het is om door te groeien. Je wilt niet alleen overleven, maar ook echt...

Gerelateerde berichten