Hoe werkt octrooi?

Post date:

Author:

Category:

Dat is een zeer goede vraag! Niet veel Nederlanders weten hoe octrooi en patent werken, al kan het vaak zeer voordelig uitkomen. Veel mensen heb vaak wel iets bedacht waarvan ze denken dat het veel potentie heeft, en als je hier op in gaat kan dit je veel goeds opleveren.

Octrooi en patent, wat is dat precies?

Een patent of een octrooi is een exclusief eigendomsrecht op een uitvinding van een technisch product of proces. Dit wordt ook wel een beschermingsrecht genoemd. Als je product aanslaat en misschien wel op de markt komt, kan je hier ook een hoop geld mee verdienen of de waarde van je bedrijf een stuk omhoog laten schieten.

Wanneer is het beste moment?

Een octrooi aanvragen moet wel op het goede moment gebeuren. Als je het te vroeg aanvraagt, in de ontwikkelingsfase, kan het nog afgewezen worden. Wees er zeker van dat je product echt helemaal af is voor je patent aanvraagt. Wanneer het nog kan veranderen, is het te vroeg. Het perfecte moment is dus wanneer je product helemaal af is, als alle stappen volbracht zijn. Dan kom je in aanmerking voor een octrooi.

Aan welke eisen moet ik nog meer voldoen?

Of een uitvinding echt nieuw is, is essentieel voor het verkrijgen van een patent of octrooi. Als je nu met een wekker aan komt zetten, is dat natuurlijk niks nieuws, die hebben we al, al is het een heel ander ontwerp. Je product moet nergens anders op aarde openbaar zijn gemaakt of beschikbaar zijn. Daarnaast moet je uitvinding innovatief zijn. Het moet echt wat bruikbaars met zich mee brengen, en niet onzinnig prullaria zijn. Ook moet je product industrieel toegankelijk zijn. Dit betekent dat je product niet al te lastig moet zijn om te maken. Natuurlijk is dat vrij lastig om rekening mee te houden, alles wordt tegenwoordig gemaakt. Toch is het belangrijk om hier rekening mee te houden.

Wat zijn andere voordelen van octrooi en patent?

Niemand anders mag zomaar jouw product namaken, en als ze dit wel doen kun je een hoop geld van ze krijgen. Anderen mogen het ook niet zomaar verkopen of invoeren. Een octrooi kan andere bedrijven aanmoedigen om in jouw bedrijf te investeren, zodat zij wel gebruik van jouw uitvinding kunnen maken. 

Er is trouwens geen verschil tussen octrooien en patenten, beiden komt op hetzelfde neer, patent is alleen het Engelse woord voor octrooi. Het enige verschil is dus taalkundig. 

VOLG ONS

632VolgersVolg

LAATSTE NIEUWS

Een suikervrij dieet wordt nog leuker met suikervrij snoep!

0
Ben je het beu om je traag en opgeblazen te voelen na het eten van voedsel met veel suiker? Een suikervrij dieet is misschien...

Kies voor een passend telefoonabonnement: zakelijk of als particulier

0
De mobiele telefoon is natuurlijk erg belangrijk om te hebben. Veel mensen zijn dan ook in het bezit van een eigen telefoon. Dankzij de...

Wat voor soort dekbedovertrek zoek je uit voor je slaapkamer?

0
Als je op zoek bent naar nieuwe dekbedovertrekken dan zijn er vele keuzes. Een mooi eenpersoons dekbedovertrek wil je natuurlijk hebben. Door te kiezen voor...

Gerelateerde berichten