Hoe je overschakelt van fysieke naar online therapie tijdens corona

Post date:

Author:

Category:

Social distancing: inmiddels een bekend middel in de strijd tegen het coronavirus. Het beperken van je sociale contacten helpt de spreiding van het virus te voorkomen.

Offline naar online

Daartegenover staat dat veel mensen hun manier van werken hebben moeten omgooien. Ook psychologen. Om persoonlijk contact te reduceren, bieden zij sinds het begin van de pandemie bijvoorbeeld hulp bij depressie als online psycholoog. Het ontmoeten van patiënten via een video- of telefoongesprek is echter heel anders dan face-to-face met elkaar praten. Een online gesprek voelt al gauw afstandelijk. De psycholoog zal op andere manieren moeten proberen toenadering te zoeken. Het is van belang dat beide partijen zich in deze crisis anders opstellen en weten wat ze kunnen verwachten.

Bespreek de beren op de weg

Als je al in therapie bent en je wil goed afstand houden, kan je je therapeut vragen wat de opties zijn voor een online behandeling. Maar grote kans dat je therapeut hetzelfde gesprek eerst zal opbrengen. Voor meteen ja te zeggen, is het belangrijk om je te beseffen hoe de behandeling zal veranderen wanneer je niet fysiek elkaar ontmoet. Vraag je therapeut gerust hoe de behandeling er uit zal zien en bespreek eventuele zorgen die daar over hebt. Bespreek samen de technische problemen die onvermijdelijk eens zullen ontstaan en bespreek welke beren jullie beide op de weg zien.

Het belangrijkste is om online therapie een kans te geven voordat je het bij voorbaat wegwuift. Want misschien bevalt het online afspreken je wel veel beter. Je hebt immers minder reistijd, en je therapeut is misschien flexibeler in het rooster. Misschien vindt je het zelfs makkelijker dingen bespreekbaar te maken als je niet direct iemand voor je hebt zitten.

Wegvallen van lichaamstaal

Een andere factor om rekening mee te houden is lichaamstaal. Wanneer jullie normaliter afspreken, kan jouw therapeut aan jouw lichaamstaal een hoop aflezen. Tijdens het videobellen is dat natuurlijk erg lastig, tijdens het bellen zelfs onmogelijk. Andersom is het voor jou misschien ook lastiger aan te voelen hoe je therapeut reageert zonder daar een beeld bij te hebben. Maar ook hier heeft het dubbeltje twee kanten. Wanneer jij zegt dat het goed gaat, en je therapeut kan niet langer aan jouw lichaamstaal aflezen of dat echt zo is, en zal daardoor doorvragen.

Nieuwe therapeut

Niet iedere therapeut weet goed te werken in een online omgeving. Het kan zijn dat jouw therapeut de keuze maakt jou online niet goed te kunnen ondersteunen. En dan zal je een andere therapeut moeten vinden. Dat betekent niet dat je oude therapeut je niet kan helpen met deze zoektocht. Sterker nog, jouw therapeut weet vaak het beste wie goed voor jou is.

Hoewel het misschien aanvoelt als een vervelende omslag in je routine, kan het zomaar zijn dat online therapie je ook voordelen of nieuwe inzichten biedt. Schrijf het daarom niet meteen af, maar geef het een kans.

VOLG ONS

632VolgersVolg

LAATSTE NIEUWS

Een dak boven je hoofd kiezen

0
Stel je voor, je bent bezig met het bouwen van je droomhuis of misschien ben je wel aan het kijken naar mogelijkheden voor een...

Waarom padel het perfecte spel is voor jou en je vrienden

0
Padel is een sport die steeds populairder wordt in Nederland, en dat is niet zonder reden. Deze unieke racketsport combineert de beste elementen van...

Thuis is waar je stoel staat

0
Stel je een plek voor waar ontspanning en comfort samenkomen, een plaats waar je helemaal tot rust kunt komen na een lange dag. De...

Gerelateerde berichten