Eindelijk 18? Hou hier rekening mee

Post date:

Author:

Category:

Het is zo ver: je bent officieel volwassen. Eindelijk kun je doen en laten wat je maar wil. Alhoewel: meer vrijheid komt ook met meer verantwoordelijkheid. Zoals het afsluiten van een aansprakelijkheidsverzekering. Wat moet je allemaal regelen? We zetten de belangrijkste dingen voor je op een rijtje, zodat je razendsnel weet waar je aan toe bent.

Aansprakelijkheidsverzekering

Heb je schade veroorzaakt bij iemand anders? Dan vergoedt je aansprakelijkheidsverzekering deze kosten. Het gaat niet alleen om schade aan iemands bezittingen, maar ook om lichamelijk letsel. En je hoeft de schade niet eens zelf veroorzaakt te hebben: je kunt ook aansprakelijk worden gesteld als deze is veroorzaakt door een van je bezittingen, zoals een kast die is omgevallen.

Hoewel deze verzekering niet verplicht is, is het wel hartstikke handig om er eentje te hebben. Het kost je namelijk maar een paar euro’s per maand, en de dekking varieert meestal van 1 tot 2,5 miljoen euro. Flink balen als je zo’n schadepost je hele leven lang moet afbetalen.

Dit moet je zelf regelen als…

Ben je meeverzekerd op de aansprakelijkheidsverzekering van je ouders of verzorgers? Zolang je thuis woont, hoef je niks te regelen en blijf je meeverzekerd. Ook als je op kamers gaat en studeert, val je onder hun verzekering. Hebben je ouders/verzorgers zelf geen aansprakelijkheidsverzekering? Of ga je op jezelf wonen (huren of kopen) en studeer je niet? Dan moet je deze verzekering zelf afsluiten.

Zorgverzekering

Vanaf je achttiende moet je zelf je zorgverzekering afsluiten. Je bent dan niet meer automatisch meeverzekerd met je ouders/verzorgers en een zorgverzekering is verplicht. Je moet dit regelen per de eerste dag van de daaropvolgende maand. Als je bijvoorbeeld op 16 april achttien jaar wordt, moet je per 1 mei je zorgverzekering geregeld hebben. Als je nog een zorgverzekering via je ouders/verzorgers hebt, kun je die opzeggen.

Aanvullende verzekering: wel of niet doen?

Aanvullende zorgverzekeringen zijn niet verplicht en zeker niet altijd nodig. Het hangt af van de soort zorg die je gebruikt. Als je weinig of geen gebruik maakt van, bijvoorbeeld, fysiotherapie of andere aanvullende zorg, dan is het wellicht niet nodig om je aanvullend te verzekering.

Zet op een rijtje welke zorg je nodig denkt te hebben en of deze gedekt wordt vanuit de basisverzekering. Je bezoek aan de huisarts en spoedeisend hulp worden altijd standaard vergoed vanuit de basisverzekering, bij welke verzekeraar je ook zit.

Zorgverzekering voor studenten

Sommige zorgverzekeraars hebben speciale zorgverzekeringen voor studenten, met dekking voor zorg die studenten vaak gebruiken. Soms krijg je als student ook extra korting op je premie. Onderzoek welke mogelijkheden het beste bij je passen.

Tandartsverzekering: wel of niet doen?

Ook een tandartsverzekering is niet verplicht. Ga je alleen naar de tandarts voor een jaarlijkse controle? De kosten uit eigen zak betalen is in dat geval goedkoper dan een verzekering.

Ook een reisverzekering en/of inboedelverzekering kunnen goed van pas komen. Bij de verzekeraar van je ouders/verzorgers kun je navragen welke verzekeringen je vanaf je achttiende zelf moet regelen.

 

VOLG ONS

632VolgersVolg

LAATSTE NIEUWS

Ontdek de onbegrensde mogelijkheden van groene waterstof

0
Als je ooit hebt gedroomd van een toekomst waarin we minder afhankelijk zijn van fossiele brandstoffen, dan is het tijd om kennis te maken...

Een fluitje van een cent: bedrijfssoftware op maat met low-code!

0
De wereld van technologie en softwareontwikkeling is in constante evolutie. Nieuwe tools en technieken worden voortdurend ontwikkeld om ons leven gemakkelijker te maken. Een...

De ultieme tips voor het uitkiezen van je nieuwe wandelschoenen

0
Hey daar! Ben je een enthousiaste wandelaar of ben je van plan om meer te gaan wandelen? Dan weet je vast wel hoe belangrijk...

Gerelateerde berichten