Voor sommigen is het besturen van een vrachtwagen een ware jongensdroom die al van jongs af aan door het hoofd spookt. Bij anderen ontstaat deze passie juist door de jaren heen of dienen simpelweg in een vrachtwagen te rijden voor hun werk. Wat de reden ook is, wellicht sta je zelf ooit op het punt om een eigen vrachtwagen aan te schaffen. Bij de zoektocht naar de juiste vrachtwagen kun je wel eens door de bomen het bos niet meer zien door het aanbod én de regelgeving wat betreft vrachtwagens. Komt dat je bekend voor? Dan biedt dit blog jou meer duidelijkheid.
Soorten vrachtwagens
Er zijn verschillende soorten vrachtwagens die worden ingezet voor allerlei vormen van groot transport. Zo rijdt een vrachtwagen vanaf een distributiecentrum van een winkel het hele land door om filialen te bevoorraden en rijdt een andere vrachtwagen weer om bouwmaterialen naar een bouwwerf te transporteren. Niet alle vrachtwagens zijn geschikt voor elk soort vervoer, zorg daarom voor een goede oriëntatie hierop. Het meest voorkomende soort vrachtwagen op de openbare weg is de distributiewagen. Deze heeft een gesloten laadbak en vervoert allerlei soorten goederen, voornamelijk vanuit de detailhandel. Een containerwagen heeft een gesloten opbouw in de vorm van een tank. Dit type vervoert doorgaans producten als meel en suiker en kan wel tot 60 kubieke meter vervoeren. De tankvrachtwagen lijkt op de containerwagen, alleen vervoert deze gevaarlijke stoffen als olie en brandstof. Verder komen kiepvrachtwagens vooral voor in de bouw. Deze kunnen bijvoorbeeld zand of grind vervoeren en lossen. Tot slot is er de LZV die een bijzonder zware massa kan vervoeren en extra lang is. Deze mag niet zomaar op de openbare weg rijden.
Richtlijnen
In enkele EU-richtlijnen zijn de toegestane afmetingen en massa’s van voertuigen vastgelegd. Zo is de maximumbreedte beperkt tot 2,55 meter en 2,60 bij geconditioneerde voertuigen. De hoogte mag maximaal 4 meter zijn. De lengte is afhankelijk van de combinatie. Deze zijn allemaal in de richtlijnen terug te vinden. Daarnaast mag een vrachtwagen maximaal 40 ton zijn in de EU. In Nederland mag dat zelfs 50 ton zijn. Het aantal assen en het vermogen van de motor bepaalt in grote maten hoeveel een trekker mag vervoeren.
Het rijbewijs
Zonder het juiste rijbewijs heb je natuurlijk weinig aan een vrachtwagen. Met het rijbewijs C mag je alleen een vrachtwagen zonder aanhanger besturen. Rijbewijs CE biedt de mogelijkheid om wel met een aanhanger te rijden, echter dien je hiervoor wel eerst rijbewijs C te behalen. Daarnaast moet je de code 95 halen. Dit is een aanduiding op het rijbewijs die verplicht is wanneer je beroepsmatig een voertuig moet besturen waar rijbewijs C(E) voor nodig is. Deze code is 5 jaar geldig en moet daarna verlengd worden door nascholing. De code en het rijbewijs kun je halen bij bijvoorbeeld ABC Rijopleidingen.