Een dak boven je hoofd kiezen

Post date:

Author:

Category:

Stel je voor, je bent bezig met het bouwen van je droomhuis of misschien ben je wel aan het kijken naar mogelijkheden voor een nieuw dak. Dan weet je dat er heel wat opties zijn. Van traditionele dakpannen tot moderne groendaken, de mogelijkheden zijn eindeloos. Maar heb je al eens nagedacht over EPDM als dakbedekking? Dit rubberachtige materiaal is namelijk perfect voor bijna elk plat of licht hellend dak.

Bij het kiezen van een nieuw dak is het belangrijk om niet alleen naar de uitstraling te kijken, maar ook naar functionaliteit en levensduur. EPDM scoort hoog op al deze punten en is daarnaast ook nog eens verrassend betaalbaar. Maar wat maakt EPDM nou zo bijzonder? Het is extreem duurzaam, waterbestendig en makkelijk zelf te leggen. Dat betekent dat je niet alleen op de kosten van het materiaal bespaart, maar ook op de arbeidskosten.

Nu hoor ik je denken, “EPDM bestellen, hoe doe ik dat?” Het is eigenlijk heel simpel. Er zijn tal van webwinkels die EPDM op maat aanbieden. Je geeft de maten van je dak door en de rest wordt voor je geregeld. Vaak kun je een compleet pakket bestellen waar alles in zit wat je nodig hebt om je dak waterdicht te maken. En met een beetje handigheid leg je het dus gewoon zelf.

Wat kost dat dak nou eigenlijk

Als we het over de kosten van een nieuw dak hebben, dan is een van de meest gestelde vragen: “Wat zijn de kosten epdm per m2?” Laten we hier eens induiken. Zoals met veel bouwmaterialen, hangt de prijs af van verschillende factoren zoals dikte en kwaliteit. Over het algemeen kun je zeggen dat EPDM zeer competitief geprijsd is in vergelijking met andere dakbedekkingsmaterialen.

EPDM wordt vaak verkocht per vierkante meter en de prijzen variëren meestal tussen €10 en €20 per m2, afhankelijk van de dikte die je kiest. Dikkere varianten zijn logischerwijs iets duurder maar bieden meer stevigheid en duurzaamheid. Als je het zelf legt, bespaar je natuurlijk ook op de arbeidskosten, wat EPDM een nog aantrekkelijkere optie maakt.

Daarnaast moet je rekening houden met bijkomende kosten voor lijm en accessoires. Maar zelfs als je alles optelt, blijft EPDM een voordelige keuze, zeker als je bedenkt dat het materiaal nauwelijks onderhoud nodig heeft en makkelijk meer dan 50 jaar mee kan gaan. En laten we niet vergeten dat er regelmatig promoties zijn waarbij je extra korting krijgt op jouw bestelling, zoals die 10% weekendkorting op een compleet dakpakket.

Duurzaamheid en onderhoud

De levensduur van een dak is natuurlijk superbelangrijk. Je wilt niet elke tien jaar weer opnieuw beginnen. Gelukkig is EPDM hier echt een uitblinker. Met een levensverwachting van meer dan 50 jaar hoef je niet snel bang te zijn voor lekkages of slijtage. Deze lange levensduur maakt het niet alleen een milieuvriendelijke keuze maar ook een die op de lange termijn heel wat geld in je zak houdt.

Onderhoud aan een EPDM-dak is ook minimaal. Het materiaal is bijvoorbeeld bestand tegen UV-straling en ozon waardoor het niet uitdroogt of barst zoals sommige andere materialen dat wel doen. Een keer per jaar even controleren of alles nog goed vastzit en schoonmaken is vaak al voldoende om ervoor te zorgen dat jouw dak in topconditie blijft.

Tips voor onderhoud? Zorg ervoor dat bladeren en ander vuil regelmatig verwijderd worden om verstoppingen te voorkomen. Check ook af en toe de naden en randen waar twee stukken EPDM samenkomen om zeker te zijn dat er geen scheurtjes of losse stukken zijn. Met deze simpele checks kun jij jarenlang genieten van een onbezorgd dak boven je hoofd.

Slim investeren in je dak

Investeren in een goed dak kan meer voordelen hebben dan alleen een droog huis. Wist je bijvoorbeeld dat er subsidies beschikbaar kunnen zijn voor duurzame daken? Dit kan betekenen dat jouw investering in EPDM nog voordeliger uitpakt omdat je een gedeelte van de kosten terug kunt krijgen van de overheid.

Bovendien, als je kiest voor EPDM, kies je voor een toekomstbestendige optie. Met de stijgende energieprijzen en het belang van duurzaamheid is het slim om nu al te denken aan hoe jouw dak kan bijdragen aan een betere wereld én lagere maandlasten. Een groendak op basis van EPDM bijvoorbeeld kan helpen met isolatie waardoor je minder hoeft te stoken of koelen.

Kortom, door nu slim te investeren in een kwalitatief hoogwaardig en duurzaam dak zoals EPDM bespaar je niet alleen direct op jouw uitgaven, maar draag je ook bij aan een langere levensduur van jouw woning én aan een beter milieu. Denk dus goed na over jouw keuzes, vraag advies aan experts en kijk altijd naar de lange termijn voordelen wanneer je beslissingen neemt over jouw dak.

VOLG ONS

632VolgersVolg

LAATSTE NIEUWS

Thuiswerken in stijl: het belang van een goede werkplek

0
Je eigen plek hebben om te werken, waar je ongestoord en comfortabel aan de slag kunt, is cruciaal voor je productiviteit. Niet alleen moet...

De groeiende trend van tuinkantoren

0
Steeds meer mensen ontdekken de voordelen van een kantoor in de eigen tuin. Zeker nu thuiswerken voor velen de nieuwe norm is, biedt een...

Van start-up naar scale-up: groei versnellen

0
Als je een eigen onderneming hebt, weet je hoe belangrijk het is om door te groeien. Je wilt niet alleen overleven, maar ook echt...

Gerelateerde berichten