Steigerbuizen worden voornamelijk gebruikt voor de steigerbouw. Dat is niet altijd zo geweest, want in het verleden werden vooral houten planken gebruikt. Maar omdat hout bij slechte weersomstandigheden vergaat, is er overgegaan op andere materialen, zoals steigerbuizen. En je hebt steigerbuizen in allerlei soorten en maten. Naast dat ze praktisch zijn zijn ze ook nog eens heel duurzaam. In dit artikel lees je er meer over.
Steigerbuizen gemaakt van aluminium en gegalvaniseerd staal
Ten eerste heb je steigerbuizen van aluminium en komen het meest voor. Het voordeel van dit soort materiaal is dat het erg licht is. Handig om te gebruiken voor projecten waar het materiaal niet te zwaar voor mag zijn. Doordat aluminium steigerbuizen licht zijn, zijn ze niet heel sterk en kunnen geen zware dingen verdragen. Naast dat je aluminium steigerbuizen hebt zijn er ook gegalvaniseerd staal steigerbuizen. Deze zie je vaak buiten gebruikt worden, omdat het tegen slechte weersomstandigheden bestand is. Dat komt door het laagje zink dat op de steigerbuizen zit. Gegalvaniseerd staal steigerbuizen zijn erg sterk en zwaar en bij steigerbuis online te koop.
Steigerbuizen gemaakt van zwart staal
Steigerbuizen die je ziet van zwart staal zijn daadwerkelijk ook echt zwart. Deze steigerbuizen hebben een heel mooi strak design en worden vooral voor binnen gebruikt. Dit type steigerbuis heeft zijn kleur te danken aan de zwarte coating en is stootbestendig. Dit is zwaar staal, maar is niet goed geschikt voor buiten, zoals gegalvaniseerd staal dat wel is. Zwarte staal steigerbuizen zie je dus voornamelijk terug in binnen interieur en bij verschillende meubels. Dat is uiteindelijk waar zwarte steigerbuizen zijn voor gemaakt.
De buiskoppelingen
Steigerbuis koppelingen zijn koppelingen die de steigerbuizen aan elkaar vast maken. De verbinding wordt bewerkstelligd door inbussleutels. Steigerbuizen verbinden met elkaar met buiskoppelingen is niet moeilijk om voor elkaar te krijgen. Op internet zijn er genoeg video’s te vinden om te zien hoe je het moet doen. Ook zijn er specialisten bij webshops of bouwmarkten die je graag verder helpen. Het is wel even rekening houden met welke buiskoppeling je koopt. Want een vierkante buis gaat niet in een ronde buiskoppeling. Daarnaast moet je ervoor zorgen dat de diameter van de buiskoppeling iets groter is dan de steigerbuis zelf. Want wanneer je dezelfde diameters steigerbuis en buiskoppeling hebt kunnen ze onmogelijk in elkaar schuiven. De maten van diameters staan altijd beschreven bij de productomschrijving in webshops en in winkels.